1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международен панел към ООН ще следи изчезването на видовете

Международен панел към ООН ще следи изчезването на видовете

Очаква се панела да започне работа през 2011 г.

Нов международен панел ще следи за изчезването на видовете, съобщи BBC. В него ще работят заедно учени и политици, а целта му е да запълни дупката между политиката и науката и така да премахне търканията, които обикновено възникват при преговорите между политиците и експертите като например нуждата от спешни политически действия по отношението на загубата на биоразнообразието по света и популяризирана на идеята за екосистемните услуги, т.е услуги, които природата осигурява пише dnevnik.bg.

Създаването на панела бе подкрепено от 230 делегата от 85 страни по време на петдневна среща на ООН в Бусан. Очаква се панела да започне работа през 2011 г. Една от главните задачи на новосформирания орган ще е да осъществява редовни прегледи на научната литература по темата, а изготвените от тях доклади да предоставя на правителствата на страните.

Панелът ще бъде моделиран по подобие на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) към ООН, който играе важна роля при определяне на глобалната климатична политика. "Това е мечта, която много учени както от развитите, така и от развиващите се страни се надяваха да стане реалност", коментира "историческото" решение Аким Щайнер, директор на Програмата на ООН по околната среда. "Създаването на подобен панел е значителен пробив в организирането на световен отговор по въпроси, свързани със загубата на видове, гори, питейна вода, коралови рифове. Тези и други екосистемни услуги генерират милиарди и са в основата на целия живот на земята в това число и икономическия, а ние ги използваме безплатно", коментира още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.