1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Милиони хектари плодородни земи ежегодно биват бетонирани

Милиони хектари плодородни земи ежегодно биват бетонирани

През 2030 година застроената земя ще е три пъти повече, отколкото през 2000-та, според учени

Милиони хектари плодородни земи ежегодно биват бетонирани, за да отстъпят място на сгради и шосета, инфраструктурни съоръжения и архитектурни хрумвания. Знаем ли какво си причиняваме, бетонирайки земята, от която живеем?

Земеделските земи в Германия са на път да попаднат в категорията на "измиращите видове". Общо 212 000 германски граждани се подписаха неотдавна под петиция, в която се настоява за по-сериозна защита на земеделските земи. Защото те буквално се топят: всеки ден в Германия "изчезват" по близо 90 хектара земя, за да отстъпят място на бетона, отбелязва Дойче веле.

От 1992 година насам по този начин са се преобразили общо 820 000 хектара. Това представлява площ, която е десет пъти по-голяма от площта на столицата Берлин! Тъй като добрата конюнктура от години насам стимулира строителството, може да се предположи, че не след дълго време земеделските земи ще станат кът. Още отсега това води до поскъпване на земеделските земи, до повишаване на цените за арендаторите, а оттам и на цените на самата земеделска продукция.

Бетонираната ни планета

Тази тенденция се наблюдава не само в Германия - по цял свят се строи със застрашителна скорост. Според прогнози на учените от университета в Бостън, през 2030 година застроената земя ще е три пъти повече, отколкото през 2000-та. Експерти на ООН пък са изчислили, че през 2030 година в градска среда ще живеят общо към 5 милиарда души - с 1,35 милиарда повече, отколкото днес.

Целия материал за застрояването на плодородни земи четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.