1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов: За 6 месеца подготвихме закриването на 7 наказателни процедури в околната среда

Министър Борислав Сандов: За 6 месеца подготвихме закриването на 7 наказателни процедури в околната среда

Транспортът е най-големият замърсител с ФПЧ през летния период

От 18-те наказателни процедури на ЕК срещу България в сектор околна среда, които заварихме преди 6 месеца, вече е закрита една и са изпълнени условията за затварянето на още 6 процедури. Това каза вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на пресконференция в МОСВ днес.

„При встъпването ми в длъжност един от ключовите приоритети беше намаляване наполовина на наказателните процедури. Миналия месец ЕК закри процедурата за актуализация на предварителните оценки на риска от наводнения. По две процедури – за транспониране на директива в областта на шума и за актуализиране на Морската стратегия на България – задълженията вече са изпълнени. Вече сме информирали ЕК и очакваме решението й за закриване на процедурите“, допълни министър Сандов.

Парламентът прие промени в Закона за опазване на околната среда, те вече са обнародвани в Държавен вестник, а с това е свързано закриването на още 3 наказателни процедури. „Това ще позволи България да информира ЕК, че сме изпълнили задълженията си по две от тях, а до месец ще приемем промените и в подзаконовата нормативна база, с които ще отстраним нарушения в рамките на още една наказателна процедура“, каза още той. Днес бяха окончателно приети и промените в Закона за ГМО, което ще ни позволи да закрием още една наказателна процедура. Министър Сандов заяви, че усилената работа на МОСВ ще позволи до края на първата година от мандата на правителството да бъдат закрити повече от половината от наказателните процедури.

Министърът призна, че има процедури, по които вероятно няма се избегнат финансовите санкции за България, като по делото за фините прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух. Част от най-тежките процедури изискват значително време и финансови средства за изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Транспортът е най-големият замърсител с ФПЧ през летния период, сочат данните в Националния доклад за опазване на околната среда за 2020 г., който беше представен днес. Замърсяването с ФПЧ е високо – 60% от населението живее при завишени нива. Страната ни не е постигнала напредък и в реформата за намаляване на емисиите от въглищния сектор. Не се постига и националната цел за нива на рециклиране на битови отпадъци от 50%. Като положителна тенденция докладът отчита увеличаващият се брой пречиствателни станции за отпадни води.

Според данните от доклада, 2020 е втората най-топла година за периода 1988-2020 г. Средната годишна температура за ниската част от страната е 13°С, което е с 1.1°С над нормата, а месец декември е най-топлият за целия период. В направление „Биологично разнообразие“ през 2020 г. са отчетени 6 нови неместни вида растения и 9 чужди вида животни за България. Установени са данни за силно отрицателно въздействие на инвазивни чужди видове в дивата природа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.