1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димитров: Има достатъчно вода за Северното и Южното Черноморие

Министър Димитров: Има достатъчно вода за Северното и Южното Черноморие

Министърът се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и директора на ВиК инж. Ганчо Тенев

Северното и Южното Черноморие няма да имат проблеми с водоснабдяването тази година, защото язовир „Камчия“ вече има достатъчно количество, включително и при засилен туристически сезон. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес беше в Бургас и заедно със зам.-министъра на  регионалното развитие Николай Нанков посети язовир „Камчия“ и язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Министърът се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и директора на ВиК инж. Ганчо Тенев. 

„В момента нямаме място за притеснение за цялото Черноморие, язовир „Камчия“ е на ниво 174 млн. куб. м, имаме 98 млн. куб. м питейна вода, която може да дойде за Варна и Бургас. Годишно двата града ползват 90 млн. куб. м, значи имате за повече от 1 година“, заяви министър Димитров. „Ще има вода и за промишлеността през язовир „Георги Трайков“, а язовирите „Порой“ и „Ахелой“ ще станат резервни, което е една огромна придобивка за Бургас, за да може да изкара една година, дори и без „Камчия“ да подаде вода към Бургас“,  каза министърът. Той посочи, че сега работата по тях ще протича не в авариен режим, а съгласно всички нормативни процедури.

„Знаете, че до декември месец бяхме притеснени, защото имахме вода само до май или юни. Ако не беше валяло, трябваше да наложим икономии на Варна и трябваше да намерим вода за Бургас. Единствените възможности за област Бургас бяха тези два язовира – „Ахелой и „Порой“. Те са ваш късмет. Язовирите са в много лошо състояние, тъй като не са полагани грижи за тях през годините, почти нищо не им работи и трябва да се ремонтират. В днешно време да се построи язовир е изключително скъпо и трудно – практически е почти невъзможно. А на нас ни трябваше бързо и спешно решение за водоснабдяването в областта. Това беше нашата алтернатива – да вземем тези два язовира и да ги направим резервоари за Бургас. Целта беше обаче не да ги вържем с някакви временни тръби, които да траят 2-3 години, искахме да са най-хубавите тръби, най-хубавите помпи, най-добрите съоръжения, да са нещо, на което и децата ни ще могат да се радват, и Бургас да знае, че дори ако някога се наложи спирането на „Камчия“ (например, ако трябва да се почиства), градът има вода за 1 година“, обясни министър Димитров. В момента в язовир „Порой“ има вода за напояване за 22 години напред, а в „Ахелой“ – за 18 години, което показва, че имат достатъчно капацитет за земеделски и за питейни нужди за Южното Черноморие. Той добави, че с включването на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ Южното Черноморие вече ще има 4 източника на питейна вода, заедно с язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.