1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов подписа първия договор за безвъзмездна финансова помощ по ос „Отпадъци“ на ОП „Околна среда“

Министър Димов подписа първия договор за безвъзмездна финансова помощ по ос „Отпадъци“ на ОП „Околна среда“

Съоръженията ще бъдат разположени в административните граници на община Сандански и обхващат трите общини Сандански, Кресна и Струмяни

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Сандански – Кирил Котев, на Кресна – Николай Георгиев и на Струмяни –  Емил Илиев подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци. Това е първият договор за безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014-2020“.

По проекта ще бъдат изградени компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623 тона годишно и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с годишен капацитет 10 430 тона.

„С изпълнението на проекта ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в законодателството и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020“, каза министър Димов. Целта е до 2020 г. да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими отпадъци в сравнение с 1995 г. До края на 2020 г. делът на рециклираните битови отпадъци трябва да се увеличи до не по-малко от 50%, допълни министър Димов.

„Това е изключително важен проект за община Сандански, с който ще изпълним европейските ангажименти“, каза Кирил Котев и благодари на МОСВ и на ОП „Околна среда“ за доброто сътрудничество. Министърът пожела успешно изпълнение на проекта и приключване на дейностите в срок.

Съоръженията ще бъдат разположени в административните граници на община Сандански и обхващат трите общини Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата инсталация ще обслужва над 43 000 жители, а инсталацията за предварително третиране ще преработва отпадъците на над 47 000 жители.

На церемонията присъства главният директор и ръководител на Управляващия орган на ОПОС Цонка Дрянкова.

Общият размер на инвестицията е над 9,3 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 7 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Периодът за физическо приключване на дейностите по проекта е 27 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.