Министър Димов поиска отсрочка за депонирането на отпадъците

До 2023 г. в България се предвижда да влязат в експлоатация технологии за рециклиране на отпадъци с капацитет 105 000 тона годишно

Министърът на околната среда и водите Нено Димов поиска дерогация (отлагане) за България по отношение на депонирането на отпадъците. Това стана на заседанието на Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург. „Разпоредбите относно целите и дерогациите и предвидените механизми за гъвкавост са от ключово значение, за да осигурят плавен преход към рециклиращо общество и да минимизират риска от прилагането на методи за оползотворяване, стоящи по-ниско в йерархията за управление на отпадъците“, заяви на заседанието министър Димов. Според него на България е необходимо повече време, за да отговори на изискванията. Европейската комисия предлага свеждането на депонирането на отпадъците до 10% до 2030 г. Европейският парламент поиска по-строги мерки и намаляване на депонирането до 5% за същия период. Дерогация може да бъде постигната за период до 2040 г.

До 2023 г. в България се предвижда да влязат в експлоатация технологии и техника за рециклиране на отпадъци с капацитет 105 000 тона годишно. Допълнително ще бъде осигурен и капацитет за оползотворяване на битовите отпадъци от 180 000 тона на година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.