1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург

Министър Димов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург

Ще бъде приета обща позиция на държавите на ЕС по Регламент, установяващ стандарти за емисиите на нови леки и лекотоварни автомобили

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, което ще се проведе на 9 октомври 2018 г. в Люксембург.

В рамките на Съвета, по инициатива на министър Димов, България, подкрепена от Полша и Словакия, ще постави на вниманието на министрите по околна среда на ЕС и на Европейската комисия въпроса за предприемане на мерки срещу замърсяването на въздуха във връзка с очаквания наплив на употребявани автомобили от държави членки с високи средни доходи на глава от населението към такива с по-ниски, след като все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили поради завишените им вредни емисии.

В дневния ред на Съвета се предвижда приемане на обща позиция на държавите на ЕС по Регламент, установяващ стандарти за емисиите на нови леки и  лекотоварни автомобили.  Държавите членки ще дебатират заложените цели за намаляване на въглеродните емисии към 2030 г. и механизма за стимулиране на нулево и ниско емисионни автомобили. Европейският парламент прие своята позиция на 4 октомври 2018 г., като заложи изключително амбициозната цел от 40% намаляване на емисиите от въглероден диоксид от 2030 г. По инициатива на премиерите на държавите от Вишеградската четворка – Словакия, Унгария, Полша и Чехия, към която се присъедини и България, страната ни ще отстоява при определяне на намаляването на емисиите, да се отчита социално-икономическия елемент и не би приела намаление по-високо от 30%.

Съветът ще приеме Заключения, изразяващи основните елементи на преговорната позиция на ЕС за Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе през декември тази година в Полша.

Очаква се министрите да приемат и Заключения на Съвета на ЕС относно позицията на ЕС за предстоящите през ноември срещи по Рамковата конвенция за биологично разнообразие на ООН. Документът представя дългосрочната визия на Съюза за устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.