1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов в Париж: Качеството на атмосферния въздух ще е приоритет за Българското председателство на ЕС

Министър Димов в Париж: Качеството на атмосферния въздух ще е приоритет за Българското председателство на ЕС

Форумът „Чист въздух“ в Париж беше открит от Еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела

„Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на околната среда по време на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз“. Това заяви   министърът на околната среда и водите Нено Димов на Форума „Чист въздух“ на Европейската комисия, който се провежда в Париж. „Като бъдещ ротационен председател България ще постави акцент върху прехода към кръгова икономика, ефективното използване на ресурсите, устойчивия растеж и екоиновативните решения“, посочи министър Димов. В изказването си той постави акцент върху предстоящия Форум за екоиновации в областта на качеството на въздуха, на който България ще бъде домакин през февруари догодина. Срещата ще даде възможност за обмяна на опит и идеи, както и за координиране на действията между ЕК, държавните институции, местната власт, публичния сектор и бизнеса за решаване на проблемите, свързани с качеството на въздуха, и намаляване на рисковете за здравето на европейските граждани.

Форумът „Чист въздух“ в Париж беше открит от Еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, който представи моментното състояние и амбициите на ЕК за подобряване качеството на въздуха и призова държавите-членки, общините и регионите да бъдат активни в прилагането на мерките в тази посока. „Качеството на въздуха е фундаментален тест за всяко общество, на който не можем да си позволим да се провалим“, заяви комисар Вела. Според еврокомисаря, въпреки неоспоримите научни данни за негативния ефект на замърсения въздух върху човешкото здраве и свързаните с него високи здравни разходи, има и добри новини – въздухът, който дишаме днес в ЕС, става все по-чист, а емисиите на основните замърсители – спадат.

Комисар Вела изрази задоволство от изказването на министър Димов. Генералният директор на ГД „Околна среда“ в ЕК Даниел Кайеха също благодари на министър Димов за личния му ангажимент с темата за качеството на атмосферния въздух, след което двамата обсъдиха на четири очи планираните събития и теми в областта на околната среда по време на Българското председателство.

Във форума „Чист въздух“ в Париж участваха представители на Световната здравна организация (СЗО), европейските институции, държавите членки, неправителственият и академичният сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.