1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Искра Михайлова подписа допълнителни споразумения към концесионните договори за добив на минерални води

Министър Искра Михайлова подписа допълнителни споразумения към концесионните договори за добив на минерални води

Снимка:

С тази стъпка се цели улесняване на изчисленията на размера на годишното концесионно плащане

Днес 13 август в Министерство на околната среда и водите, министърът на околната среда и водите г-жа Искра Михайлова и 15 дружества – концесионери подписаха допълнителни споразумения към концесионните договори за добив на минерални води – изключителна държавна собственост. С допълнителните споразумения се цели улесняване на изчисленията на размера на годишното концесионно плащане. Предвижда се в бъдеще годишното концесионно плащане да се заплаща в левове, а не както досега в левова равностойност на щатския долар по официалния курс на БНБ в деня на плащането.

Сключването на допълнителните споразумения има важно значение както за концесионерите, така и за държавната администрация. Осигурява се по-благоприятна среда за бъдещото развитие на концесионната дейност с минерални води и предвидимост и точност при дългосрочното планиране на разходите на концесионерите. Също така се създават условия за по-голяма прозрачност във взаимоотношенията „бизнес-държава”.

В словото си към дружествата, с които министерството си партнира още от 1997 г., министърът на околната среда и водите г-жа Искра Михайлова каза - „Много ми е приятно да видя едни от най-трайните и коректни партньори на МОСВ – компаниите, които са носители на добрия предприемачески дух в България. Радвам се, че се събираме по повод, който ни дава основание да мислим, че поне малко сме облекчили административната тежест върху българските компании. Надявам се, че ще имаме и други поводи от такъв характер, тъй като правителството е амбицирано максимално да облекчи административната тежест и ние ще търсим всякакви възможности, за да подобрим комуникацията между държавната регулация и компаниите, които работят в партньорство с нас. Пожелавам успех на всички и се надявам, че партньорството ни ще продължи да бъде добро и  успешно.“

Допълнителните споразумения се сключиха в изпълнение на Решение № 267 на Министерския съвет от 2013 г., прието по предложение на концесионерите и на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.