1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Ивелина Василева награди отличилите се в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Министър Ивелина Василева награди отличилите се в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Снимка:

Отличени бяха учебни заведения, публични институции, неправителствени организации и представители на бизнеса

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева награди инициативи, проведени  в рамките на седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Те се проведоха в периода 21 - 26 ноември 2015 година под мотото „Дематериализация – да правим повече с по-малко“. Наградите се организират от Асоциацията на еколозите от общините в България, която е и национален координатор на Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Отличени бяха учебни заведения, публични институции, неправителствени организации, представители на бизнеса, които със своите проекти и инициативи  показаха, че отпадъците могат да бъдат безценен ресурс и вдъхновение за създаване на изкуство, а тяхното предотвратяване и рециклиране допринася за опазването на природата и нейните богатства.

„Темите за отпадъците могат да са не само сухи, облечени в документи и нормативи. Благодаря на вас, че ги направихте разбираеми и приложими във всекидневието. Благодаря, че показахте идеи, които всеки може да приложи в бита си,  там където живее и се учи“,  каза министър Василева по време на церемонията.

Като победители бяха отличени: Професионалната гимназия по облекло и дизайн "Евридика" – Кърджали, РИОСВ – Смолян, Туристическо дружество „Приста“ – Русе, клуб по екология "Таралежите" към ПМГ "Акад. Иван Ценов" - гр. Враца, Фондация „Екоцентрик“ и РИОСВ – София,  Софийска вода  АД. Всички те ще се състезават за Европейската награда за намаляване на отпадъците.

ЕСНО е ключово европейско събитие, което насърчава устойчивите действия за ограничаване на негативното влияние на потреблението и образуваните отпадъци върху околната среда и климата. Инициативите, които традиционно се провеждат в рамките на Седмицата са фокусирани върху рационалното потребление и ефективното използване на отпадъците, върху различните етапи на продуктовия цикъл - от производството до потреблението и повторната употреба.

Участниците в ЕСНО са публични,неправителствени и частни организации от цяла Европа.  През 2012 г. МОСВ подкрепи  Асоциацията на еколозите от общините в България за национален организатор на  ЕСНО- България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.