1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Ивелина Василева откри Регионалната система за управление на отпадъците на Ямбол

Министър Ивелина Василева откри Регионалната система за управление на отпадъците на Ямбол

Снимка:

31 милиона лева са инвестирани, за да се обединят усилията на 5 общини в услуга на 270 хиляди граждани

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри Клетка 1 на Регионалната система за управление на отпадъците на Ямбол.

„31 милиона лева бяха инвестирани, за да се обединят усилията на 5 общини в услуга на 270 хиляди граждани. Това е единственият проект по Оперативна програма „Околна среда“, в който бяха включени дейности за рекултивация и на стари сметища“, каза министър Василева на церемонията по откриване на съоръжението. - Имаше огромен отпор за реализацията на проекта, припомни министърът и допълни, че сега когато виждат направеното, гражданите могат да бъдат спокойни, че е опазена околната среда“.

Министър Василева отбеляза още, че изпълнението на този проект е един от добрите примери, убедили ЕК да замрази делото срещу България за старите общински сметища.

„Това е най-значимият и труден за целия регион проект. Само преди една  година това депо бе най-рисково“, каза кметът на Ямбол Георги Славов и благодари на  всички за успешната реализация.

Съоръжението е в местността Гол баир в землището на с. Хаджидимитрово. То е с капацитет 538 000 кубика и ще обслужва жителите на Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа. Отпадъците, които ще се депонират, ще минават през предварително третиране и сепариране. Така от тях ще бъде отделяно всичко ценно – пластмаса, стъкло, метал и хартия, които ще се оползотворяват и рециклират.  

Новото депо отговаря на всички екологични изисквания – има долен изолиращ екран, който не позволява замърсените води да проникват в почвата, дренажна система за отвеждане на инфилтратите, както и газоотвеждаща система. Отделно е положена канализация за отвеждане на повърхностните дъждовни води. 

В рамките на проекта е  изграден довеждащ път и са закрити старите общински сметища за битови отпадъци на Ямбол, Сливен, Нова Загора и Стралджа. Рекултивирани и възстановени са 179 декара.

В област Ямбол по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ са инвестирани над 140 млн. лв. От тях 109,7 млн. лв. в сектор „Води“ за модернизация на ВиК мрежата в населените места, близо 32 млн. лв. за управление на отпадъците и над 900  хил. лв. в областта на биоразнообразието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.