1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова: Чрез адаптация към климатичните промени в градска среда ще намалим нашата уязвимост при бедствия

Министър Карамфилова: Чрез адаптация към климатичните промени в градска среда ще намалим нашата уязвимост при бедствия

Пред широк кръг заинтересовани страни беше представен първият мащабен проект, който изпълнява мерки от Националната стратегия за адаптация към климатичните промени в областта на градското планиране

„За нас мерките за адаптация към климатичните промени в градска среда са много важни, тъй като чрез тях ще успеем да намалим нашата уязвимост при бедствия – да спасим човешки животи, да опазим инфраструктурата в населените места, да съхраним богатото биологично разнообразие на българската природа“ – с тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова приветства участниците в Национална конференция на тема „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, която се организира от Националния доверителен eкофонд (НДЕФ).

Пред широк кръг заинтересовани страни беше представен първият мащабен проект, който изпълнява мерки от Националната стратегия за адаптация към климатичните промени в областта на градското планиране. От година и половина осем общини в България – Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора, в партньорство с Националния доверителен екофонд, Норвежката асоциация на местните и регионалните власти и Западно-норвежкия изследователски институт работят по анализа на заплахите и рисковете за всяко населено място и вече имат решения за прилагане на пилотни мерки.

„България имаше възможността да заимства опита на страната с най-добри постижения по пътя към климатична неутралност – Норвегия. Усилията за синхронизиране на дейностите за адаптация към климатичните промени с дейностите за опазване на биологичното разнообразие и постигане на социална справедливост – в тази нова за нас сфера, която можем да бъдем пионери в нашето партньорство с норвежката страна“, каза министър Карамфилова. Осемте пилотни общини са избрани на базата на класация на най-рисковите места според доклада за градска среда, изготвен при съставянето на националната стратегия.

За населените места на територията на тези общини са определени конкретни мерки за преодоляване на ефекта на „градския топлинен остров“, на градските наводнения след обилни валежи и за предпазване от активиращите се свлачища. Експертите по проекта обсъждат и възможности за усъвършенстване на законодателството и на образователните програми в областта на адаптацията към климатичните промени.

„Вярвам, че чрез този проект устойчивостта ще дойде и като резултат от набрания капацитет за планиране и анализ на подобни мерки. Очаквам заедно да работим и по предложения за промяна на законодателството, с които да отговорим на реалните условия в настоящата ситуация“, добави министър Карамфилова.

 „С тази инициатива заедно с нашите партньори прокарваме нова вълна на будителство – тази на грижата за природата, водата, въздуха и всички жизненоважни компоненти на околната среда. Основната ни цел днес е  да поставим началото на дискусия сред всички заинтересовани страни за усъвършенстване на законодателството и образователните програми в областта на климатичните промени и възможностите за смекчаване и адаптация към тях“, каза Пенка Моллова-Смоленова, председател на управителния съвет на НДЕФ.

Конференцията се провежда в рамките на проект на Националния доверителен екофонд, финансиран от Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство. Присъстваха представители на норвежките партньори в проекта, министерства и агенции, общински администрации, Националното сдружение на общините в Република България, на професионалната общност на архитектите, строителите, ландшафтните архитекти, главни архитекти на общини, висши и средни учебни заведения, неправителствени организации, изпълняващи дейности за климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.