1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова: Никой от нас не желае да затваря големите горивни инсталации, но нарушенията на нормите го налагат

Министър Карамфилова: Никой от нас не желае да затваря големите горивни инсталации, но нарушенията на нормите го налагат

Снимка:

Само в рамките на по-малко от 12 часа, от петък до събота, в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид

„Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но в издадените комплексни разрешителни, са определени условията, при които всяка от тези инсталации може да работи. От неизпълнението на тези разрешителни следва нарушение на екологичните норми, а това води до прекратяването на дейността им до привеждането в съответствие“. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция с министъра на енергетиката Росен Христов.

Тя допълни, че фокусът на Министерството на околната среда и водите е в превантивния контрол, даване на съответните преписания за отстраняване на нарушенията с цялата сила на контролната дейност и на закона. Към момента във всяка една от големите горивни инсталации се извършват ежедневни проверки, включително в почивни дни. Командировани са експерти от други регионални инспекции по околната среда и води, обясни тя.

„Този проблем обаче не е само проблем на околната среда. До този един момент фрагментирането на дейностите е довело до липсата на адекватни резултати“, каза министърът и подчерта, че посочените нарушения засягат сектора на енергетиката, водят до социални и финансови проблеми, и създават риск за здравето.

Министър Карамфилова припомни, че само в рамките на по-малко от 12 часа, от петък до събота, в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни, като членка на Европейския съюз има ангажимент превишенията на серен диоксид на годишна база да са до 24 пъти на средночасовите норми и до 3 пъти на средноденонощните. „В събота ние достигнахме прага на 3-те средноденонощни норми“, обясни тя.

„Този момент е изключително критичен предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури заради качеството на атмосферния въздух. Едната е за нарушаване на нормите за серен диоксид, а другата е свързана с фините прахови частици”, заяви министър Карамфилова и допълни, че в момента Министерството предоставя информация на Европейската комисия, за да покаже страната ни дали има устойчива тенденция към намаляване на превишенията на серен диоксид.

Министър Карамфилова добави, че на 21 септември предстои участието на държавата в т.нар. устни състезания в Съда на ЕС, където целта е да се покаже дали страната ни прилага мерки и какви са те, за да не се допуска повече системно нарушаване.

„За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота, ни поставя под огромен риск и води до изключително негативна тенденция“, каза министър Карамфилова.

На въпрос за ТЕЦ „Брикел“ министърът обясни, че малко преди началото на август е наложена принудителна административна мярка с предварително изпълнение, което съдът отменя на първа инстанция. Впоследствие на втора инстанция, съдът потвърждава с мотивите, че касае социално-икономически аспекти без да става дума за екологичните норми. Към момента предприятието работи, но се извършат ежедневни проверки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.