1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова отчете напредък по опазване на биоразнообразието и закриването на старите депа

Министър Карамфилова отчете напредък по опазване на биоразнообразието и закриването на старите депа

Едно от основните постижения е успешното изпълнение на задълженията по т.нар. директива за наводненията

Напредък по забавени с години проекти и задължения на България в сферата на околната среда и водите представи министър Росица Карамфилова днес по време на отчета за извършените дейности и постигнатите резултати при управлението на служебния кабинет.

„Започнахме работа по забавени проекти като АМ „Европа“, жп участъци, газовото хранилище в „Чирен“ – проекти, за които вярвам, че ще осигурят независимост и устойчивост на България“, каза министър Карамфилова. Тя открои като едно от огромните предизвикателства приемането на първите за страната ни специфични и подробни цели за опазване за 43 защитени зони, без които са били блокирани редица важни проекти – сред тях и участък от автомагистрала „Струма“. С приемането на тези цели България е изпълнила изискване на Европейската комисия (ЕК) още от 2019 г.

По отношение на наказателната процедура за нарушения във връзка с качеството на атмосферния въздух за ФПЧ10 и надвисналата опасност от сериозни санкции за България министър Карамфилова съобщи, че са положени огромни усилия от МОСВ. В резултат на това становището на генералния адвокат по делото на ЕК срещу България е, че не е налице причина за налагането на санкция. Затова тя изрази надежда, че съдът ще отхвърли искането на ЕК. „След това обаче България трябва да докаже напредъка и това ще бъде сериозна инвестиция в опазването на околната среда и здравето на хората“, заяви Росица Карамфилова.

По отношение на старите депа, заради които над страната също е с надвиснала санкция, министърът отчете, че от заварените на 1 август 8 незатворени депа, пред ЕК вече са докладвани 4 затворени и предстои да докладваме за още едно затворено.

Едно от основните постижения е успешното изпълнение на задълженията по т.нар. директива за наводненията. Вече са приети актуализирани карти на заплахата и на риска от наводнения за 127 утвърдени района със значителен потенциален риск. С приемането им е преодоляно закъснение от над 2 години и е изпълнен ангажиментът на България, заради чието забавяне ЕК започна наказателна процедура.

От септември министерството работи по нов алгоритъм за използване на вода от комплексните и значими язовири – за подаване на водни количества срещу подробна обосновка, за да се гарантира природният ресурс и да се прекрати нецелесъобразното му използване. Във връзка с военните действия в Украйна е въведен засилен мониторинг в Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.