1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Личев: От 2022 г. е предвидено 20% увеличение на заплатите на служителите в националните паркове

Министър Личев: От 2022 г. е предвидено 20% увеличение на заплатите на служителите в националните паркове

Днес тържествено беше отбелязана 30-годишнината на Национален парк „Централен Балкан“

„В бюджета за 2022 г. е предвидено увеличение с 20% на заплатите на служителите в националните паркове, с което се надявам да се постигне справедливост по отношение на заплащането с другите колеги“. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Национален парк „Централен Балкан“, което се проведе днес в музея „Земята и хората“.

NPCB

Според министър Личев голяма част от оборудването и необходимите материали за работа при тежки условия в планината не са обезпечени.

„В тази връзка в края на годината успяхме да осигурим допълнително финансиране – 60 000 лева за Национален парк „Рила“ и Национален парк „Пирин“, както и 105 000 лева за Национален парк „Централен Балкан“, допълни министър Личев.

NPCB

„Централен Балкан е перлата на защитените територии на Балканския полуостров, а самоотвержената работа на нашите колеги е довела международно признание“ каза министърът в поздравлението си. От 2006 година паркът е член на EUROPARC – Федерацията на природните и национални паркове на Европа. През 2009 г. паркът е отличен с Европейска диплома за защитени територии – първият и единствен в България носител на престижната международна награда, присъждана от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Централен Балкан е включен в индикативния списък на България за обекти на световното наследство на UNESCO. По думите на министър Личев, тези високи отличия оценяват не само качествата на природното наследство, но и ефективността на защитата и системата на управление на парка.

NPCB

„Затова аз не мога да не отдам благодарност към екипа на дирекцията, към бившите и сегашните служители, които имат заслуга за тази престижна оценка“, каза той в заключение.

NPCB

Министър Личев подари на директора на парка Станимир Маринов екземпляр от „Червената книга на България“. Дирекцията на парка представи и изложба с творбите на финалистите от националния конкурс за детска рисунка на тема „Централен Балкан през моите очи“, в която най-малкият художник е на 5 години, а най-големият – на 18.

NPCB

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.