1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова се срещна с посланика на Франция

Министър Росица Карамфилова се срещна с посланика на Франция

Акцент в разговорите беше поставен върху необходимостта от предприемане на спешни действия в световен мащаб за прекратяване на замърсяването с пластмаса

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с посланика на Франция в София Н. Пр. Жоел Мейер.

Двете страни обсъдиха предстоящите срещи на високо ниво с фокус върху борбата срещу замърсяването с пластмаса, които ще се проведат на 26 и 27 май в Париж, непосредствено преди Втората сесия на Междуправителствения комитет за преговори за прекратяване на замърсяването с пластмаса (29 май-2 юни 2023 г.).

Акцент в разговорите беше поставен върху необходимостта от предприемане на спешни действия в световен мащаб за прекратяване на замърсяването с пластмаса за защита на човешкото здраве, биоразнообразието и климата и справяне с тройната екологична криза.

Преговорите за разработване на международно правно обвързващо споразумение, което да сложи край на замърсяването с пластмаси, са в изпълнение на резолюция на Асамблеята на ООН по околна среда от 2022 г. – „Край на замърсяването с пластмаса: към международен правно обвързващ инструмент“.

България участва активно в този процес. Страната ни се присъедини през ноември миналата година към Коалицията с високи амбиции за прекратяване на замърсяването с пластмаси, създадена да стимулира действията по време на преговорите при разработването на правно обвързващ инструмент, основан на всеобхватен и кръгов подход, който разглежда целия жизнен цикъл на пластмасите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.