1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Светлана Жекова представи състоянието на Оперативна програма „Околна среда“

Министър Светлана Жекова представи състоянието на Оперативна програма „Околна среда“

Възстановен е диалогът с ЕК и бенефициентите

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова участва в работна среща, на която беше представен механизъм за справедливо налагане на финансови корекции при нарушения по оперативните програми.

На срещата, инициирана от вицепремиера Илияна Цанова присъстваха всички заинтересовани страни – управляващи и контролни органи, бенефициенти, представители на общините, работодателски и стопански организации. В срещата взеха участие още изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, кметът на Габрово Таня Христова и заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Министър Жекова представи състоянието на Оперативна програма „Околна среда“ и приетата финансова корекция. Тя подчерта, че благодарение на действията на политическо ниво е възстановен диалогът с ЕК и бенефициентите, а процесът на верификация е максимално ускорен.

„Със средства от Държавния бюджет от август досега са разплатени приблизително 300 млн. лв. по верифицирани искания за плащане, с което е възстановена работата по проектите на бенефициентите. Подготвят се сертификати с искания за плащане към ЕК, първият от които вече е представен за проверка на националните одитен и сертифициращ органи“, поясни министър Жекова. Целта е с този сертификат да се докаже подобрената система за управление и контрол на програмата и това да даде основание на ЕК за възстановяване на плащанията до края на месец октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.