1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Василева: ОПОС 2007-2013 доведе до ръст от 1% на БВП

Министър Василева: ОПОС 2007-2013 доведе до ръст от 1% на БВП

Снимка:

Отчита се още 2,7% ръст на частните инвестиции

С дейностите по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ ресурсът й от 3,5 млрд. лв. влезе в икономиката и доведе до ръст от 1%  на БВП. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на Втората международна конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014 -2020“. Отчита се още 2,7% ръст на частните инвестиции,  открити са 7000 временни и 885 постоянни работни места. Ползите от кохезионната политика са още подобряване на живота на хората с построените 50 пречиствателни станции за отпадъчни води, 18 регионални системи за управление на отпадъците и 2550 км ВиК инфраструктура, отбеляза министърът. Изградената водна инфраструктура ще доведе и до икономия на вода.

 „Кохезионната политика е много важна – провеждането й дава шанс на България да използва финансовите инструменти за развитие на зелената икономика, за провеждане на ключовите реформи (например във ВиК сектора), за прилагането на фундаментални принципи (например принципът замърсителят плаща). Активно тече дебатът за кръговата икономика и адаптирането на европейската икономика“, допълни Ивелина Василева.

„2015 година беше епохална, отбеляза бум в строителството. 107% бяха разплащанията към бенефициентите по ОПОС, над 3 млрд. лв. са разплатени. Това даде възможност България да постигне напредък за изградената инфстрактура“, каза още министърът.

Много е важно в новия програмен период на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ да има добро планиране - нещо, което не беше налице в предходния, каза Ивелина Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.