1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Василева отхвърли жалбата на „Монтюпе“ за спиране на инсталацията за леене на алуминий

Министър Василева отхвърли жалбата на „Монтюпе“ за спиране на инсталацията за леене на алуминий

До принудителната административна мярка се стигна след десетки оплаквания за неприятни миризми от граждани на Русе

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отхвърли жалбата на „Монтюпе“ ЕООД срещу заповед на РИОСВ – Русе от ноември м. г. Тогава екоинспекцията спря експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части „Монтюпе“ ЕООД. Министърът потвърди като правилна и законосъобразна Заповед №471/10.11.2016 г. на директора на РИОСВ в Русе.

До принудителната административна мярка се стигна след десетки оплаквания за неприятни миризми от граждани на Русе, а РИОСВ извърши редица проверки, включително около и на площадката на завода за алуминиеви автомобилни детайли. Установени бяха отделяне на емисии  в производствените халета, необхванати от локалните аспирационни системи, неорганизирано изпускане на емисии в атмосферния въздух и разпространението на миризми извън границите на производствената площадка.

На 16 ноември 2016 г. експерти на РИОСВ – Русе съвместно с представители на Областната администрация и община Русе изпълниха разпоредителната част на заповедта за налагане на принудителна административна мярка на „Монтюпе“ ЕООД. Пломбирани бяха инсталациите за каруселно леене на алуминий – Карусел № 7 и Карусел № 8 в производствено хале №3 и блокирано управлението на  роботите за дозиране и леене на течен метал. Операторът изпълни втората разпоредителна част от заповедта, поставяйки плътна преграда между производствени халета № 2 и № 3.

Наложената на „Монтюпе“ ЕООД – Русе принудителна мярка е в сила до планиране и изпълнение на мерките за привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, с цел ограничаване на неорганизираните емисии и разпространението на интензивно миришещи вещества извън площадката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.