1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Василева се срещна с европейския комисар по климат и енергетика Мигел Ариас Канете

Министър Василева се срещна с европейския комисар по климат и енергетика Мигел Ариас Канете

Комисар Канете ще проведе разговори по темата с правителствата на всички държави членки

Mинистърът на околната среда и водите  Ивелина Василева и европейският комисар по климат и енергетика - Мигел Ариас Канете обсъдиха необходимите промени в европейското законодателство за изпълнението на Рамката на политиките на Европейския съвет по климат и енергетика в периода до 2030 г. Комисар Канете ще проведе разговори по темата с правителствата на  всички държави членки.

Приетата от ЕС Рамка предвижда задължение за намаляване на общото количество емисии на парникови газове в ЕС до 2030 г. с най-малко 40% спрямо нивата от 1990 г.  Тази редукция трябва да бъде постигната, като секторите в ЕСТЕ  намалят емисиите си с 43% в сравнение с 2005 г., а секторите извън ЕСТЕ съответно с 30 % в сравнение с 2005 г.

Съгласно напътствията, дадени от европейските лидери, следва да бъде установена и политика за включване на земеползването и горското стопанство в рамката за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

За нашата страна е важно целта към 2030 година за секторите, извън схемата за търговия с емисии, да не бъде по-голяма от 0%. Предвид това, че България е запазила своята богата на гори и растителност природа, които поглъщат много от емисиите на въглероден диоксид, от значение е да има възможност за приспадане на емисиите от различните сектори.    

Министърът посочи, че за страната ни от голямо значение са и възможностите за използване на различните финансови механизми в рамките на климатичното законодателство, наред с вече съществуващите по Kохезионния фонд на ЕС.

Ключов за България елемент при модернизацията на енергийния сектор е да има дерогация с цел защитата на секторите, изложени на риск от изтичане на въглерод, които  трябва да получат 100% безплатни квоти.

Успоредно с амбициозните цели всяко ново законодателство на ЕС,  следва да отчита социално-икономическите възможности на конкретната държава при запазване на конкурентоспособността на икономиката й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.