1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии

Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии

Въвежда се метод за опростена стойностна оценка чрез парични таблици за единични дървета или цели насаждения

Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии. Документът е изготвен с оглед с промените от месец март т.г. в Закона за горите и развитието на оценителската дейност в тях, свързана с изискванията на европейски директиви и стандарти за оценяване от 2009 г. С него се дава регламент за определяне на пазарна цена на поземлените имоти с основно предназначение за гори.

Проектът въвежда понятията „поземлен имот в горска територия" и „цена на поземлен имот в горска територия". „Пазарна цена на поземлен имот в горска територия" е паричният израз на осреднените цени от сделки с поземлени имоти в горски територии от различни видове възмездни разпоредителни сделки, сключени в рамките на 12 месеца преди датата на възлагане на оценката и вписани в службата по вписванията по местонахождението на имота. В случая е спазено определението за пазарна цена, съгласно §1а, т. 2 от Закона за държавната собственост. Оценителят определя пазарна цена за поземления имот в горска територия като средна от цените на пазарни аналози по метода на сравнимите продажби. В случаите, в които не може да се определи пазарна цена поради липса на информация, може да се използват пазарните цени за поземлените имоти в горски територии за населеното място, в което попада имота.

Пазарните цени на поземлените имоти в горски територии са определени по формулата на алпийските долини въз основа на средните цени на земеделските земи за 2007 г., 2008 г. и 2009 г., публикувани в „Система за аграрна и пазарна информация" за сключените сделки за земеделските земи. За да може да заработи този механизъм, Агенцията по вписванията и службите по вписванията ежемесечно трябва да предоставят на Изпълнителната агенция по горите информация от вписаните възмездни разпоредителни сделки с поземлени имоти в горски територии по населени места. От своя страна ИАГ ще създава база данни от получената информация, която ежегодно ще издава и публикува в сайта си под формата на бюлетин.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.