1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии

Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии

Въвежда се метод за опростена стойностна оценка чрез парични таблици за единични дървета или цели насаждения

Министерският съвет прие нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии. Документът е изготвен с оглед с промените от месец март т.г. в Закона за горите и развитието на оценителската дейност в тях, свързана с изискванията на европейски директиви и стандарти за оценяване от 2009 г. С него се дава регламент за определяне на пазарна цена на поземлените имоти с основно предназначение за гори.

Проектът въвежда понятията „поземлен имот в горска територия" и „цена на поземлен имот в горска територия". „Пазарна цена на поземлен имот в горска територия" е паричният израз на осреднените цени от сделки с поземлени имоти в горски територии от различни видове възмездни разпоредителни сделки, сключени в рамките на 12 месеца преди датата на възлагане на оценката и вписани в службата по вписванията по местонахождението на имота. В случая е спазено определението за пазарна цена, съгласно §1а, т. 2 от Закона за държавната собственост. Оценителят определя пазарна цена за поземления имот в горска територия като средна от цените на пазарни аналози по метода на сравнимите продажби. В случаите, в които не може да се определи пазарна цена поради липса на информация, може да се използват пазарните цени за поземлените имоти в горски територии за населеното място, в което попада имота.

Пазарните цени на поземлените имоти в горски територии са определени по формулата на алпийските долини въз основа на средните цени на земеделските земи за 2007 г., 2008 г. и 2009 г., публикувани в „Система за аграрна и пазарна информация" за сключените сделки за земеделските земи. За да може да заработи този механизъм, Агенцията по вписванията и службите по вписванията ежемесечно трябва да предоставят на Изпълнителната агенция по горите информация от вписаните възмездни разпоредителни сделки с поземлени имоти в горски територии по населени места. От своя страна ИАГ ще създава база данни от получената информация, която ежегодно ще издава и публикува в сайта си под формата на бюлетин.

Нормативните цени на поземлените имоти в горски територии се изготвят по методология за определяне на базисни цени, действаща в досегашната наредба за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд с няколко корекции и уточнения:

- Отпада коефициентът за местоположение. Така също, с добавката към цената на земята по Приложение № 3 се отчита местоположението на оценявания имот.

- Цената на земята според типа месторастене в Приложение № 1 и добавката според категорията на населеното място в Приложение № 3 запазват нивото на цените от 2010 г.

- В Приложение № 2 е даден списък с курортните местности и курорти от национално и местно значение, определени по реда на приложение №3 към чл. 5, ал. 2, т. 3 от Наредба № 14 от 1987 г. за курортните ресурси, курортните местности и курортите.

Въвежда се метод за опростена стойностна оценка чрез парични таблици за единични дървета или цели насаждения. Цените на дървесината, разходите за сеч, първична обработка и извозване на дървесината са определени като средни стойности по отчетността на ИАГ за последните три години, като последната от тях участва с двойно тегло. В случая това са годините 2008 г., 2009 г. и 2010 г.

Цените на дървесината в Приложение № 4 са намалени средно с 10,5% спрямо нивото от 2010 г. Разходите за сеч и първична обработка на дървесината в Приложение №10 са намалени средно с 1,1% спрямо нивото от 2010 г. Разходите за извозване в Приложение № 12 са намалени средно със 7,1% спрямо нивото от 2010 г. Намалението се дължи на факта, че при актуализацията на цените и разходите по посочените приложения през 2010 г. бяха използвани стойностите от 2005 г., 2006 г. и 2007 г. Разходите за създаване на насаждения в Приложение № 14, корекционните коефициенти на зоните за защита от урбанизация в Приложение № 22 и пазарният множител според категорията на населеното място в Приложение № 23 запазват стойностите си от 2010 г.

Механизмът на ценообразуване е запазен по досегашния ред. Цените при промяна на предназначението, правото на ползване, сервитути, правото на строеж се определят въз основа на нормативната цена. При определянето на цени при продажба, уедряване, апортни вноски, издаване на актове за държавна собственост, делба, стойностите на обезщетенията при отчуждаване на поземлени имоти в горски територии и други случаи, за които нормативен акт изисква оценка на имота, се изчисляват две цени по реда на глава втора и трета, като се приема по-високата стойност.

Въведен е различен начин на ценообразуване при срочните и безсрочните сервитути. Цените за учредяване на срочно право на сервитут и ползване върху поземлени имоти в горски територии са намалени за срок от 10 години. Целта е да се прави периодична актуализация на цените, тъй като срокът от 30 години, който действаше до момента, е твърде дълъг период от време. Въвежда се механизъм за определяне на застрахователна и ипотечна стойност на поземлени имоти в горски територии. Изяснен е статутът и начинът на придобиване на правоспособност на независим оценител на поземлени имоти в горски територии, както и начинът на изготвяне и докладване на оценките. В докладите за оценка е регламентирано да се посочва задължително цената на имота, в т.ч. пазарната и нормативната, както и цената, за която се извършва оценката. При невъзможност да се определи пазарна цена, това изрично се записва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.