1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерство на външните работи е уведомило Гърция и Турция за преливащи язовири

Министерство на външните работи е уведомило Гърция и Турция за преливащи язовири

Количеството на изпусканите води след язовир "Ивайловград" е 268 куб.м/сек

Министерство на външните работи е уведомило с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек. Съгласно информация, предоставена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), на 6.02.2012 г. в Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка под 1500 м надморска височина ще се топи, увеличавайки речния отток, е отбелязано в официалното съобщение.  

Дъждът ще преминава в сняг и в по-източните райони вятърът ще се усилва, надминавайки на места 15-20 м/сек. За  валежния период снежната покривка из страната ще нарасне с 20-50 см, а през периода на валежи от дъжд в Родопската област количествата на валежа ще достигат и надминават на места  50-100 л/кв.м.

През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски, продължава информацията, разпространявана от външното министерство.

Външно министерство обяви, че ще уведоми незабавно южните съседи при промяна в състоянието на водите и опасност от наводнения.

Тази сутрин харманлийското село Бисер беше наводнено, след като стената на язовир "Иваново" се скъса. Бедствено положение е обявено за цялата област Хасково.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.