1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерството на околната среда и водите е дискриминирало граждани

Министерството на околната среда и водите е дискриминирало граждани

Снимка:

Комисията за защита от дискриминация беше сезирана още преди две години от природозащитни организации

Министерството на околната среда и водите е дискриминирало граждани с това, че е ограничавало и контролирало участието им в експертните съвети на ведомството. Това гласи решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от началото на този месец, съобщава вестник "Сега".

Комисията беше сезирана още преди две години от природозащитни организации след като МОСВ направи някои конкретни поправки в Правилника за състава, функциите и задачите на Висшия експертен екологичен съвет, с които ограничи гражданското участие. Например с поправката участниците в съветите да нямат право да са активни партийци. Именно с такъв мотив е бил отстранен от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) Андрей Ковачев от сдружението за дива природа "Балкани" и партия "Зелените".

На заседанията на експертните съвети се взимат решения за важни и големи инвестиционни проекти, които могат да влияят на околната среда. Затова и в съветите трябва да се включват експерти на ведомството, неправителствения сектор, учени и граждани.

"Решението на КЗД доказва, че нашата теза за наличие на дискриминация от преди две години се оказа истина," коментира за Дневник Тома Белев от "Зелени Балкани", който също не беше допуснат до заседанието на ВЕЕС през февруари 2013 г., когато Съветът гласува промени в плана на парк "Пирин", които позовляват ново строителство на ски писти и лифотве над Банско.

Решението на КЗД от 4 юли може да се обжалва пред Върховния административен съд. Според Тома Белев обаче, логичната стъпка на екоминистерството сега е да промени наредбите си така, че да не са дискриминационни и да допускат по-активно гражданско участие.

В момента в тези експертни съвети участват само "експерти", които са всъщност служители на ведомството и гласуват решенията на министъра. "Докато са такива, те ще са само ведомствени съвети, а не експертни," коментира още Белев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.