1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерството на околната среда и водите иска 18 млрд. лева за водния сектор

Министерството на околната среда и водите иска 18 млрд. лева за водния сектор

Снимка:

Тази седмица предстои окончателно приемане на Закона за водите от парламента

За разрешаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви министър Нона Караджова при отчета на дейността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионалните му структури за първата година от управлението на правителството.

Средствата са необходими за подмяна на ВиК-мрежата, за изграждане и ремонт на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, подмяна на помпите за питейно водоснабдяване на безводни региони, възстановяване на системата за напояване в страната, изграждането на диги и корекция на речни корита.

Възможностите за финансиране са няколко  -  от държавния бюджет, чрез повишаване цената на услугата или  отдаване на концесии. Най-добрият модел ще бъде определен чрез обществени обсъждания, отбеляза Караджова.

По думите на министъра посока за развитието и финансирането на водния сектор ще даде водната стратегия, която предстои да бъде разработена. В момента има процедура за избор на изпълнител за изработването на документа.

Забавянето се дължи на факта, че при първоначално обявения конкурс имаше само едно предложение, което не отговаряше на необходимите изисквания. По думите на министъра ще бъде широко обсъждана, а всички предприети мерки ще бъдат консултирани и с експерти на Световната банка.

За последната година е подобрена събираемостта на таксите за ползване на вода, за периода те са над 40 млн. лева.

Тази седмица предстои приемане на Закона за водите от парламента, добави Караджова. С него се въвеждат ограничения за строителството на ВЕЦ в защитени зони по „Натура 2000“, на реки с малък отток или при заплаха за биоразнообразието. По думите на министъра е заложена  тенденцията за ограничаване и актуализиране на разрешителните за добив на инертни материали.

 

Етикети ВЕЦ, МОСВ, сектор
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.