1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министрите от Дунавските страни одобриха Плана за управление на международния басейн до 2027 г.

Министрите от Дунавските страни одобриха Плана за управление на международния басейн до 2027 г.

Министрите приеха декларация от срещата като изява на политическа воля за продължаване на сътрудничеството в рамките на Конвенцията

Министър Борислав Сандов и заместник-министър Мария Ачкова взеха участие в Министерска среща на страните по Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

По време на срещата министрите одобриха План за управление на международния басейн на река Дунав и План за управление на риска от наводнения в международния басейн на река Дунав за периода 2022 - 2027 г.

Министрите потвърдиха, че опитът и подходите при изготвянето на двата международни документа са изключително полезни за изготвянето на съответстващите планове на национално ниво.

В изказването си министър Сандов оцени високо значението на междусекторното партньорство: „Дунав е речният басейн, който преминава през най-много страни в света и това неизбежно означава сложен процес на координация между тях и определяне на приоритети. Едновременно с това, многообразието и установената традиция на сътрудничество със заинтересованите страни са предимство и част от успеха на Международната комисия за опазване на река Дунав (МКОРД). Нашите партньори от неправителствени, академични и секторни организации са реални участници в дейностите по планиране и изпълнение в рамките на МКОРД. Опитът от съвместната работа, усещането, че всички ние сме в една лодка, и споделените резултати са силни двигатели за всички, участващи в дейностите на комисията“, каза министър Сандов.

Сред множеството въпроси, които изискват съвместни действия, министър Сандов открои обединяващия ги приоритет – управлението на водите да се адаптира към политиките по изменение на климата. Той подчерта, че управлението на водите е една от най-чувствителните области на климатични вариации и несигурност. Адаптацията се нуждае от ангажимент на широка основа, като участието на различните правителствени и неправителствени заинтересовани страни е ключово за постигането на климатична устойчивост.

Министрите приеха декларация от срещата като изява на политическа воля за продължаване на сътрудничеството в рамките на Конвенцията. В документа се подчертава значението на Конвенцията като солидна основа за постигане на устойчиво и равнопоставено управление на водите в този международен басейн. Високо се оценява ролята на Международната комисия за опазване на река Дунав като платформа за координация и съвместни инициативи се открояват основните приоритети в дейността й: адаптация към изменението на климата, справяне със замърсяването, опазване на екосистемите, управление на риска от наводнения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.