1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов: Еколозите имат своята кауза, но понякога отиват в крайности

Мирослав Найденов: Еколозите имат своята кауза, но понякога отиват в крайности

Снимка:

Промените в Закона за горите бяха атакувани от екологични организации

Еколозите смятат, че имат своята кауза – да опазват природата, но понякога отиват в крайности. Това каза в интервю за агенция “Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод промените в Закона за горите, които бяха атакувани от екологични организации.

На въпрос – ще започнете ли да наричате нещата с истинските им имена, както посъветва премиерът на последното правителствено заседание за 2011 година, Мирослав Найденов отговори: „Аз ги наричам. Те самите се наричат еколози и природозащитници и представляват различни граждански организации. Така се обръщам към тях. Не виждам смисъл от „с истинските им имена”. Предполагам, че те се представят с истинските си имена. Разбирам въпроса – едва ли не, че те обслужват нечии интереси, ако това е подтекстът. Не мога да направя такава квалификация. Те смятат, че имат своята кауза – да опазват природата”, каза той и допълни: „Всички сме длъжни да опазваме природата, длъжни сме да я завещаем на идните поколения, но не може да я гледаме като в стъклена кутия. Трябва да отидем в тази природа, трябва да общуваме с нея, трябва да можем да спортуваме в тази природа – в тези прекрасни български планини”.

Работата на управляващите и на представляваното от мен министерство е да намери баланс между обществения интерес, и интереса на определени граждански организации, каквито са тези, които в момента реагират срещу промените в Закон за горите, подчерта той.

„Важна е екологичната оценка. Нямаше да предприемем това, ако нямахме становището на Министерството на екологията, и становището на Министерството на спорта, защото общественият интерес е преди всичко. Когато се гарантира, че няма да има промени в природата, или да се наруши по някакъв начин биологичното равновесие, не смятам, че трябва да правим драма”, бе категоричен министър Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.