1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов: Предназначението на горите ще се запази на 100%

Мирослав Найденов: Предназначението на горите ще се запази на 100%

Снимка:

Трябва да се постигне консенсус по Закона за горите, категоричен бе земеделският министър

Предназначението на горите ще се запази на 100%, а изграждането на писти няма да наруши нейната цялост. Това заяви пред TV7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Гората си остава гора. След като не е променено предназначението, не може да се сложи бетон, категоричен бе земеделският министър.

Трябва да се постигне консенсус по Закона за горите, каза още той и добави, че в министерството вече се работи по темата. По думите на Найденов повече от половин година правителството е правило опити да събере двете страни и да се обсъдят спорните моменти по закона. Поради твърдите им позиции обаче до консенсус не се е стигнало. В резултат на това се появява проектът за поправки в Закона за горите.

Искането на природозащитниците е горите да останат в сегашния си вид. Те имат интерес от това, изготвят екопроекти, по които получават хонорари, обясни Найденов. В същото време обаче хората, които са за изграждане на спортни съоръжения и писти, виждат в това своето препитание, обясни земеделският министър.

От промените в закона ще се възползват първо малките горски общини, което ще помогне за развитието на тези региони, посочи Найденов. Предназначението на горите ще се запази на 100%, а изграждането на писти няма да наруши нейната цялост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.