1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов ще участва в национален форум по повод Деня на водата

Мирослав Найденов ще участва в национален форум по повод Деня на водата

Снимка:

Предвидени са дискусии в два основни работни панела

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва в национален форум на тема „Климатични предизвикателства пред управлението на водите и земеделието в България”. Форумът ще се проведе от 10.00 часа в залата на Информационния център на Представителството на ЕК в България на улица „Московска” 9. На събитието ще бъде отбелязан и Световният ден на метеорологията – 23 март. Организатори са Представителство на Европейската комисия в България, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните и Национален институт по метеорология и хидрология при БАН.

Поканени за участие са неправителствени организации в областта на земеделието и хранителната индустрия, както и екологични организации. На форума ще присъстват и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, както и доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предвидени са дискусии в два основни работни панела.

От 11 до 12 часа ще бъдат дискутирани теми, свързани с влиянието на климатичните промени върху управлението на водите.

Темите, по които са предвидени презентации са „Сценарий за климатичните промени в България до края на века. Тенденции за температурата и валежите”, „Влияние на климатичните промени върху управлението на водите”, „Национален мониторинг на водите”, „Изграждане на стратегическата водна инфраструктура на страната, ОП Околна среда – основна мярка за постигане на добро състояние на водите”.

От 12:30 до 13:30 часа е дискусията по втория панел „Влияние на климатичните промени върху земеделието”. В този панел са подготвени презентации по темите „Влияние на климатичните промени върху земеделските култури” на проф. дфн Веселин Александров – директор на департамент „Метеорология” при НИМХ-БАН; „Общата селскостопанска политика и климатичните промени” на Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” в Министерство на земеделието и храните; „Възможности и модернизиране на хидромелиорациите в земеделието” на Харизан Тамахкяров, директор на Дирекция „Хидромелиорации” в МЗХ; „Използване и опазване на водите за рибни ресурси” на Явор Недев, изпълнителен директор, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.