1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Млад царски орел от България зимува на о-в Крит

Млад царски орел от България зимува на о-в Крит

Снимка:

След като напусна родното гнездо в долината на Тунджа, Борис се отправи на пътешествие по непознатите земи на юг

Младият царски орел Борис, който миналото лято бе маркиран от екип на БДЗП, е заснет в компанията на още два млади орела на о-в Крит. Точното местоположение на орлето е известно, благодарение на поставения на гърба му GPS предавател, който ни разкри вълнуващи детайли от неговия живот.

Преди броени дни младото орле бе наблюдавано и заснето от фотографа Фотис Самаритакис на о-в Крит. Забелязано е в компанията на още два царски орела на същата възраст. Данните от предавателя на Борис ни показват, че той достига о-в Крит още през ноември, а това наблюдение доказва, че е намерил добра компания и подходящи условия за презимуване.

Borts eagle

След като напусна родното гнездо в долината на Тунджа, Борис се отправи на пътешествие по непознатите земи на юг, прелитайки над Босфора и многомилионния Истанбул в компанията на хиляди други мигриращи птици.

Само за броени дни младият орел прекоси Турция и достигна до полуостров Адрасан в южната част на страната. Този полуостров действа като „капан“ за някои видове мигриращи птици и особено за младите и неопитни орли и лешояди. Там сушата преминава в безкрайна морска шир. За да продължат своята миграция по суша, птиците се налага да поемат курс на североизток противно на своя инстикт, който винаги сочи юг. Борис прекара четири дни в лутане и търсене на безопасен изход, прелитайки от единия край на полуострова до другия и накрая реши да поеме на запад, следвайки крайбрежието на Средиземно море. Стремежът му да избягва дългите полети над открито море го принуди да прелита от остров на остров, достигайки най-южната суша на Балканския полуостров – о-в Крит. Именно там младият Борис реши да презимува, както правят и други видове орли, наблюдавани на острова през зимните месеци – малък орел, степен орел, голям креслив орел и др.

Вероятно с настъпването на пролетта Борис ще поеме отново по пътя на север към България, но кой или път ще избере…..предстои да узнаем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.