1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Млади астрономи ще измерват нивото на светлинна замърсеност у нас

Млади астрономи ще измерват нивото на светлинна замърсеност у нас

Наблюденията са в рамките на международната инициатива "Земята нощем"

Нивото на светлинната замърсеност ще измерват млади астрономи през този месец. Това съобщи директорът на Народната астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" в Силистра Марлена Любенова, цитирана от БТА.

Наблюденията са в рамките на международната инициатива "Земята нощем". Светлинната замърсеност е прекомерната осветеност на населените места от ненужни, неподходящи или неправилно монтирани осветителни тела и реклами.

Досегашни измервания на младите астрономи показват, че светлинната замърсеност специално в Силистра е между трета и пета степен. Скалата е до осма степен, която отговаря на видимостта на звездите в планината. Има редица научни данни, че светлинната замърсеност влияе на човешкото здраве.

Липсата на обсипано със звезди тъмно нощно небе не е само естетически проблем за съвременното общество, но руши дивата природа и съня на хора и животни. Прекомерното изкуствено осветление, което скрива като със смог небосвода над населените места, е вредно за селскостопанските ниви, за растенията и животните.

Международната инициатива "Земята нощем" е програма за наука за гражданите. Миналата година в 115 държави са направени 66 хил. измервания, което прави "Земята нощем" една от най-успешните кампании за осведоменост по въпроса за светлинното замърсяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.