1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мнозинството европейски зоологически градини не спазват правилата за благоденствието на животните

Мнозинството европейски зоологически градини не спазват правилата за благоденствието на животните

Това казва в доклад, представен пред Европейския парламент след тригодишно разследване в 20 страни

Мнозинството европейски зоологически градини не спазват правилата за благоденствието на животните и за опазването на видовете, се казва в доклад, представен вчера,24 април, пред Европейския парламент след тригодишно разследване в 20 страни, съобщи АФП.

"В цяла Европа зоологическите градини не спазват задълженията си за опазване на видовете, за образоване на публиката и за благоденствие на животните, както изискват националните и международните закони", отбелязва фондацията "Born Free", специализирана в защитата на животните, която финансирала проекта.

Неправителствената организация представи разследването си, определяйки го като "най-пълното осъществявано някога в Европа". Това стана в присъствието на депутати от Европейския парламент в Брюксел, където изложба със снимки подкрепя твърденията на доклада. "Хиляди животни в стотици зоологически градини живеят в окаяни условия", пишат авторите на доклада и допълват, че положението в нито една от 20-те изследвани страни не е идеално.

"Без мобилизацията на европейската общност е вероятно срамните проблеми да продължат да съществуват", предупреди Даниел Търнър, говорител на неправителствената организация. От 2005 г. насам европейските зоологически градини са длъжни да спазват "зоо директива" от 1999 г., която определя правилата за настаняване и функциониране - сигурността на хора и животни, благоденствието на обитателите, образователни програми за биоразнообразието и опазване на видовете, отбелязва БГНЕС.

"Въпреки че тази директива беше включена в законодателството на всички държави членки, в националните закони често липсват подробни правила за адекватна защита на животните", се отбелязва в доклада. Той обаче посочва, че в някои страни е постигнат напредък от началото на разследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.