1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мониторинг на кафявата мечка започва в родопската част на Пазарджишко

Мониторинг на кафявата мечка започва в родопската част на Пазарджишко

Изследването ще се проведе на два етапа, всеки в рамките на три дни и ще приключи на 11 ноември

Мониторинг на кафявата мечка започва в родопската част на Пазарджишко, каза Кирил Методиев, експерт в РИОСВ Пазарджик, цитиран от радио "Фокус". По време на изследването на популацията ще бъдат проучени и маркирани маршрути на територията на няколко горски и ловни стопанства в Родопите. Изследването ще се проведе на два етапа, всеки в рамките на три дни и ще приключи на 11 ноември.

В преброяването ще се включат служители на РИОСВ, Изпълнителната агенция по околната среда, научни организации, представители от НПО и доброволци. Според методиката за мониторинг на вида, най-подходящият период за провеждане на изследването на мечки е края на месец октомври. По време на обходите ще се търсят следи, които се измерват, ще се събират ДНК материали от животните.

Целта на масирания мониторинг е провеждане на наблюдения в обхвата на маршрути, определени така, че да покрият местата, обитавани от кафява мечка на съответната територия. Данните ще допълнят резултатите от миналогодишния мониторинг, който установи следи от четири животни от този вид, и така ще има по-голяма яснота за популацията на мечките в Родопите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.