1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мониторинг на зимуващите гъски край Шабла и Дуранкулак започна БДЗП

Мониторинг на зимуващите гъски край Шабла и Дуранкулак започна БДЗП

Снимка:

Проучванията ще се извършват на всеки две седмици до края на месец март

Първият за този есенно-зимен сезон мониторинг на крайморските езера беше проведен на 2 ноември. Проучванията са ключова дейност по проекта на БДЗП LIFE+ „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и ще се извършват на всеки две седмици до края на месец март.

Присъствието на диви гъски в района на Дуранкулашкото езеро и Шабленския езерен комплекс все още е доста скромно. Наблюдавани бяха едва 17 големи белочели и 3 сиви гъски край Дуранкулак. Резултатите са според очакванията – през последните години при първите преброявания в началото на ноември, особено при топло за сезона време, гъските са незначителен брой или изобщо отсъстват от района, отбелязва БДЗП.

Други интересни наблюдения, повечето от които в района на Шабленския езерен комплекс: 1 сив жерав, планински чинки, мигриращи гривести чапли. Интересно бе и набюдението на 90 качулати корморани, хранещи се в морето срещу Шабленското езеро. Седем тръноопашати потапници бяха наблюдавани в Дуранкулашко езеро.

По-различна по отношение на гъските е картината в крайдунавския резерват Сребърна, където беше проведен мониторинг на 3 ноември. Там бяха наблюдавани много повече диви гъски - 600 големи белочели и 452 сиви. Тези числености са в рамките на нормалното, тъй като в Сребърна по това време на годината винаги има по-големи концентрации на гъски. Традиционно, резерватът е първата спирка на гъските по време на есенния им прелет към зимовищата в североизточна България. За съжаление екипът на проекта регистрира и първото нарушение на ловното законадателство там – стрелба по ято гъски, в състава на което са присъствали и сиви гъски, в границите на резервата.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.