1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Монтана и Враца не са застрашени от воден режим

Монтана и Враца не са застрашени от воден режим

В момента нито един от язовирите не е причина за режим в питейно-битовото водоснабдяване

Към този момент Монтана и Враца не са застрашени от воден режим, увериха в интервю за БНР кметовете на градовете Славко Живков и Николай Иванов.

В това увери и Асен Личев, директор на Дирекция „Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, според когото в момента нито един от язовирите не е причина за режим в питейно-битовото водоснабдяване. Окончателната равносметка ще дойде през април.

По отношение на Враца и Монтана има една мярка, която много спешно може да се направи, посочи Личев. Това е надграждане с три метра на стената на язовир „Среченска бара" с цел достигане на общ обем от 21 млн. куб. метра; довършване на дублиращата деривация от река Бързия до язовира, което ще осигури нормалното питейно и битово водоснабдяване на градовете Враца, Монтана и Мездра и 23 села с население общо около 210 000 души. След това преминаваме към предотвратяване на загубите. Това е извън водния цикъл, допълни Личев.

По отношение на язовир „Дяково", поради ниския му обем и многото водоползватели са наложени ограничения - спряно е водоподаването за производство на електроенергия.

Тъй като засушаването е тенденция в последните годни, според Асен Личев алтернативата е търсене на нови водоизточници, строене на нови язовири, икономия на вода и предотвратяване на загубите на водопреносните системи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.