1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Монтана се нарежда сред първите три общини по размер на усвоени средства по програма "Околна среда"

Монтана се нарежда сред първите три общини по размер на усвоени средства по програма "Околна среда"

Предвижда се за срок от 15 месеца да бъде направена пълна подмяна на всички водопроводни и канализационни тръби

Кметът на община Монтана Златко Живков и зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев направиха първа копка на проекта за пълна подмяна на водопровода и канализационната мрежа в града. Проектът на стойност 55 милиона лева се финансира от оперативна програма "Околна среда" на ЕС, като съфинансирането от община Монтана е 4 милиона лева, информира кметът Златко Живков.

Предвижда се за срок от 15 месеца да бъде направена пълна подмяна на всички водопроводни и канализационни тръби в Монтана и да се изгради нова канализация в кварталите, където няма такава. Предстои да се подменят 16 километра водопровод и 42 километра канализация, обяви кметът. Изпълнител на проекта е Обединение "Канализация Монтана 2012", а асоцииран партньор е ВиК - Монтана. Проектът стартира през месец септември 2012 г. и трябва да приключи през февруари 2015 г., пише Градът.bg.

С този проект Монтана се нарежда сред първите три общини в България по размер на усвоени средства по програма "Околна среда", каза Живков. Той припомни, че със средства по същата програма до момента Монтана изгради ново депо за твърди битови отпадъци, нова пречиствателна станция за отпадни води, сепаратор за компостиране на отпадъци на депото и бе направена корекция на коритото на река Огоста с цел намаляване на риска от наводнение.

Зам.-министър Чавдар Георгиев заяви, че след изпълнението на проекта ще се създадат по-добри условия за живот на 50 000 души, ще се подобри  качеството на питейната вода, ще се стимулира развитието на местната икономика и ще се разкрият нови работни места в строителните дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.