1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Монтират платформи за щъркелови гнезда в Добричка област

Монтират платформи за щъркелови гнезда в Добричка област

Енерго-Про Мрежи АД и БДЗП подписаха меморандум за сътрудничество

Започна монтирането на платформи върху електрически стълбове в Добричка област с цел опазване на щъркелите. Първите три гнезда вече са поставени в с. Котленци. Очаква се до края на годината броят им да достигне 20. Поставянето на платформите ще продължи и напролет преди пролетната миграция на птиците.

Електроразпределителната компания и природозащитното дружество подписаха меморандум за сътрудничество в рамките на проект за опазване на ловния сокол в Североизточна България, Румъния, Словакия и Унгария, финансиран по програма LIFE+ на Европейски съюз.

Известно е, че сред най-големите заплахи за грабливите и за други едри птици са електропроводите и необезопасените електрически стълбове. Най-често пернатите намират гибелта си по тях поради токов удар при кацане на стълбовете. Сред жертвите са стотици бели щъркели ежегодно, както и индивиди от световно застрашени видове като ловния сокол, царския орел, египетския лешояд. Затова една от основните дейности по проекта в Североизточна България е изолирането на стълбове от 20 kV електропреносна мрежа.

Събраните от Българското дружество за защита на птиците данни за конкретни случаи на гибел на птици са позволили определянето и документирането на най-рисковите участъци от електроразпределителната мрежа. Благодарение на финансирания от Програма Лайф+ на Европейския съюз международен проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” вече са осигурени средства за закупуването на специални пластмасови изолатори, с каквито се предвижда да бъдат обезопасени 600 електрически стълба в районите на срещане на този световно застрашен вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.