1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Моретата в Европа се променят

Моретата в Европа се променят

Учени анализираха резултатите от финансирани от ЕС изследвания за последствията от климатичните промени върху морската среда

Моретата в Европа се променят с безпрецедентно бързи темпове, тъй като ледниковата покривка се топи, температурите се покачват и морските обитатели мигрират вследствие на климатичните промени, се казва в доклад по проекта CLAMER, съобщи Ройтерс.

Учени анализираха резултатите от финансирани от ЕС изследвания за последствията от климатичните промени върху морската среда в Европа и идентифицираха приоритетите за следващата си работа. Промените са ясно различими и са далеч по-бързи, отколкото се смяташе досега, заяви един от авторите на доклада, холандският учен Карло Хейп.

През последните 25 години температурата на морската вода се покачи, докато морският лед в Арктика се топеше. Комбинирането на повишаването на морското ниво с усилването на ветровете допринесе за ерозията на 15 на сто от европейските брегове, се отбелязва в доклада.

През последните 25 години затоплянето на климата се е ускорило около 10 пъти
в сравнение със средните темпове на увеличаване на температурите през 20 век. От 1986 до 2006 г. температурата на морската повърхност в Европа се е повишила от 3 до 6 пъти в сравнение със среднните глобални стойности. Компютърни симулации показват, че до края на 21 век температурата в Балтийско море може да се покачи с 2 до 4 градуса по Целзий, в Северно море - с 1,7 градуса, а в Бискайския залив - с 1,5-5 градуса, се допълва в доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.