1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морски орли със сателитни предаватели

Морски орли със сателитни предаватели

Снимка:

Подобно проучване на този застрашен вид се извършва за първи път в страната, съобщават от БДЗП

Два млади морски орли бяха маркирани със сателитни предаватели на  остров Милка - един от дунавските острови в резерват „Персина” до град Белене. Подобно проучване на този застрашен вид се извършва за първи път в страната, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Преди две седмици експерти на дружеството посетиха същото гнездо и установиха две малки орлета и едно неизлюпено яйце. Тогава орнитолозите прецениха, че птиците са още малки и няма да понесат теглото на трансмитера, затова само ги опръстениха. Орлетата са осиновени от вестник „Стандарт”, който подкрепя инициативи на БДЗП.

Сателитният предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки.  Предавателят тежи само 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето и премахва зависимостта от електрическия заряд на стандартните батерии.

Сателитните предаватели ще позволят на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават и където ловуват, но най-вече – да събират и анализират информация за заплахите, пред които този рядък вид е изправен.

През  1980 г. у нас е имало само една двойка морски орли. Благодарение на дългосрочните природозащитни мерки в България и целия ареал на вида, популацията му постепенно се възстанови и днес в България гнездят вече 20 двойки. БДЗП започна действията си по спасяването на морския орел още в началото на 90-те, когато постави първите изкуствени гнезда по дунавските острови.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.