1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ дава 1,5 млн. лв. на общини, кметства, детски градини и училища за осъществяването на малки екологични проекти

МОСВ дава 1,5 млн. лв. на общини, кметства, детски градини и училища за осъществяването на малки екологични проекти

Средствата ще бъдат разпределени чрез националната кампания на ведомството "За чиста околна среда 2012 г."

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дава 1,5 млн. лв. на общини, кметства, детски градини и училища за осъществяването на малки екологични проекти. Те ще бъдат предоставени чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), уточни министърът на околната среда и водите Нона Караджова, пише vesti.bg.

Средствата ще бъдат разпределени чрез националната кампания на ведомството "За чиста околна среда 2012 г.". Темата на конкурса е "Обичам природата - и аз участвам". През тази година той е разделен на две категории - за общини и кметства, на които ще бъдат дадени 1 млн. лв., и за училища и детски градини, за чиито проекти ще бъдат заделени 500 хил. лева.

Проекти могат да се подават до ПУДООС към МОСВ, като крайният срок е 20 април. За реализирането на всеки от избраните проекти ще бъдат предоставени до 10 хил. лева (с ДДС). Крайният срок за осъществяването на екоинициативите е 31 ноември т.г.

Средствата за общините ще бъдат насочени към подобряване на междублоковите пространства, площадите и градинките в селата, за озеленяване, боядисване, почистване и извозване на отпадъците. Задължително условие е доброволният труд на гражданите, който трябва да бъде удостоверен с подписите им. За учебните заведения проектите трябва да са насочени към екологично образование и възпитание на децата.

Очакваме устойчиви проекти за поне две-три години, насочени към формиране на позитивна нагласа у децата към природата и отговорно отношение към нея, коментира Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.