1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ и Басейновите дирекции за управление на водите обсъдиха със заинтересованите страни проектите на Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022-2027 г.

МОСВ и Басейновите дирекции за управление на водите обсъдиха със заинтересованите страни проектите на Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022-2027 г.

На срещата беше представен и подходът за оценка и приоритизиране на мерките в ПУРН

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и четирите басейнови дирекции за управление на водите обсъдиха на национална среща с основните заинтересовани страни проектите на Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022-2027 г. (ПУРН). Това е първото информационно събитие, което се организира и провежда след публикуването на плановите документи на 15 декември 2022 г. за обществени обсъждания.

Актуализацията на ПУРН за четирите района за басейново управление се извършва в съответствие с изискванията на Директива 2007/60/ЕС относно оценката и управление на риска от наводнения и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, в рамките на процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 4 „Управление на риска от наводнения и свлачища“. Размерът на финансовата помощ е 13 190 867,55 лева, от които 85% от Кохезионния фонд на ЕС и 15% национално съфинансиране.

Бенефициент по проекта е дирекция „Управление на водите“ в МОСВ в партньорство с четирите басейнови дирекции.

Основната и съществена част от дейностите по актуализацията на ПУРН за 4-те района за басейново управление се изпълнява от Международна банка за възстановяване и развитие в рамките на Споразумение за предоставяне на помощни услуги в подкрепа на разработването на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и ПУРН за България.

Актуализацията на плановите документи, освен преразглеждане и актуализиране на предварителната оценка на риска от наводнения, преразглеждане и актуализиране на картите на заплахата и на риска от наводнения, преразглеждане и актуализиране на ПУРН, включва и подобряване на методическата основа, използвана през първия цикъл на планиране, както и  отчитането на изменението на климата за опасността от наводнения.

С актуализацията на ПУРН се цели да бъдат отстранени всички неточности и непълноти, установени в ПУРН 2016-2021, а също така да бъдат адресирани по подходящ начин бележките и препоръките, съдържащи се в оценката на Европейската комисия относно прилагането на Директивата за наводненията, както и в Специалния доклад на Европейската сметна палата.

Преглед, заимстване и прилагане на добри европейски практики и международен опит са в основата на актуализацията на ПУРН за 4-те района на басейново управление.

На срещата беше представен и подходът за оценка и приоритизиране на мерките в ПУРН, видовете мерки, както и начинът за изпълнение и мониторинг на плановите документи. Събитието беше посрещнато с голям обществен интерес, бяха дискутирани конкретни мерки, предложени от неправителствени организации и от държавни институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.