1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ изпрати в ЕК преработената Национална рамка за приоритетни действия до 2027 г. за Натура 2000

МОСВ изпрати в ЕК преработената Национална рамка за приоритетни действия до 2027 г. за Натура 2000

Стратегическа цел на НРПД 2021-2027 г. е да обърне процеса на загуба на биоразнообразие

Министерството на околната среда и водите изпрати преработена версия на Националната рамка за приоритетни действия (НРПД) за Натура 2000 в България 2021–2027 г. на службите на Европейската комисия за съгласуване и одобрение.

Стратегическа цел на НРПД 2021-2027 г. е да обърне процеса на загуба на биоразнообразие, като даде приоритет на мерките за опазване на целеви видове и природни местообитания по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на територията на мрежата „Натура 2000“. Това ще допринесе за прилагането на политиката и законодателството на ЕС не само в областта на двете природозащитни директиви, но и за изпълнението на Стратегията за биоразнообразие до 2030 г., както и на Европейския зелен пакт.

НРПД 2021-2027 г. включва общо 74 мерки за възстановяване и запазване на благоприятния природозащитен статус на естествените местообитания и видовете от интерес за България и Европейския съюз. Мерките са разработени от екип от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките, юристи, икономисти, ГИС експерти, експерти за работа със заинтересованите страни.

В стратегическия документ са отразени коментари, бележки и препоръки, получени в хода на общественото обсъждане, а също и предложения и решения от тематичните работни групи на финансиращите я програми. Отделни мерки са преработени в диалог с управляващите органи на оперативните програми за постигане на заложените цели, например с Програмата за развитие на селските райони с оглед прецизно насочване на усилията за подобряване състоянието на тревните типове природни местообитания чрез пашуване и за подпомагане на популацията на червеногушата гъска.

Финансирането на мерките ще се осигурява от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за морско дело и рибарство, Механизма за възстановяване и устойчивост и националния бюджет. Определените приоритетни потребности от финансиране за периода 2021-2027 г. са в размер на 716 352 240 евро.

Финалната версия на НРПД 2021-2027 г. ще бъде публикувана след нейното одобрение от Европейската комисия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.