1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ изпрати за оценка в ЕС проекта на софийския завод за отпадъци

МОСВ изпрати за оценка в ЕС проекта на софийския завод за отпадъци

Модерното съоръжение ще струва около 200 млн. лв.

Министерството на околната среда и водите изпрати за оценка в Европейската комисия проекта на завода за механично-биологично третиране на отпадъците от Столичната община.

Модерното съоръжение, част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата, ще струва около 200 млн. лв. и ще осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще оползотворява биоразградимите отпадъци и ще използва високоенергийната фракция от отпадъците за производство на енергия.

Избраната технология е заводът да произвежда RDF гориво, защото според анализа на Европейската инвестиционна банка, това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват, съобщиха от министерството.

Очаква се до края на годината Брюксел да даде зелена светлина и на втория етап на този мащабен и важен за столицата проект.

Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на стойност 360 млн. лв. и това е най-големият проект по Оперативна програма „Околна среда”. Строителството на депото за отпадъци вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.