1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ, Министерството на здравеопазването и Сдружение „Въздух за здраве“ обсъдиха вредите от замърсяването с ФПЧ

МОСВ, Министерството на здравеопазването и Сдружение „Въздух за здраве“ обсъдиха вредите от замърсяването с ФПЧ

Сдружението „Въздух за здраве“ е лекарска мрежа с представители от различни медицински учреждения, области и населени места в страната

Качеството на атмосферния въздух и рисковете за здравето заради замърсяването му обсъдиха зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов и зам.-председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Александър Симидчиев, който е и председател на Сдружението „Въздух за здраве“.

Зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева представи актуални данни, според които има тенденция към намаляване на замърсяването на въздуха, но подчерта, че страната ни има да работи много в тази посока, за да се подобри качеството на живот и здравето на българите. Тя представи финансовите възможности за инвестиции в мерки за подобряване качеството на въздуха, предвидени по Програма „Околна среда 2021-2027 г.“ и ПУДООС. Предстои да бъде отворена новата процедура за финансиране на мерки по общинските програми за въздуха и това ще е първата процедура по новата програма. „Основният ангажимент по закон за предприемане на мерки е на местните власти, затова ние осигуряваме финансовата подкрепа“, каза Ренета Колева.

Зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов на свой ред изрази готовност за сътрудничество в посока подобряване на здравния статус на българите във връзка със замърсяването на въздуха у нас.

Сдружението „Въздух за здраве“ е лекарска мрежа с представители от различни медицински учреждения, области и населени места в страната, обединени от темата за чист въздух. От организацията представиха здравния риск от лошото качество на въздуха.

„За първи път сме на една маса с представители на двете министерства, за да обсъдим проблемите в детайли и да потърсим съвместни решения“, каза д-р Симидчиев и заяви желанието на сдружението за сътрудничество между организацията и двете институции. Участниците в срещата обсъдиха основния проблем – замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ), причинено от битовото отопление и транспорта. От сдружението се ангажираха да съдействат на общините чрез своята лекарска мрежа в страната при очертаването на мерките за подобряване качеството на въздуха в големите градове и по-малките населени места.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от сътрудничество между институциите и неправителствените организации по обсъжданите проблеми. Сдружението ще подготви и изпрати конкретни предложения за превенция на здравето и евентуалните съвместни действия, за което заедно с МОСВ и МЗ ще бъде подписано споразумение за сътрудничество.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.