1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ осигурява подкрепа за участниците в инициативата "Да изчистим България за един ден"

МОСВ осигурява подкрепа за участниците в инициативата "Да изчистим България за един ден"

В дните на кампанията общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления към РИОСВ за количествата депонирани отпадъци

Лицето на кампанията на bTV "Да изчистим България за един ден" Ани Цолова връчи знамето на инициативата на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Ековедомството получи флага като знак за партньорското си участие в подготовката и провеждането на инициативата през тази година, като то ще остане символично на фасадата на двете сгради на министерството в столицата до деня на почистването - 12 май.

Миналата година МОСВ се включи в почистването на София с доброволния труд на над 350 служители, а тази година стана партньор на кампанията с желанието да осигури необходимата подкрепа за своевременно прибиране на събраните отпадъци в депата.

МОСВ вече даде указания на регионалните си структури, в периода 11-13 май да има свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за всички транспортни средства, които се включват в почистването. В дните на кампанията общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления към РИОСВ за количествата депонирани отпадъци. МОСВ изпрати писма и до всички общини в страната с молба за съдействие и координиране на дейностите по транспортиране на отпадъците, които ще бъдат събрани в резултат на организираното почистване.

За да няма изостанали и неприбрани отпадъци от сборните пунктове в дните след приключване на кампанията, МОСВ ще предостави ваучери за гориво на областните щабове за окончателно извозване. 60 хиляди лева е сумата, която ще бъде предложена за одобрение от Управителния съвет на ПУДООС в края на март.

Освен това МОСВ ще предостави експертна и логистична подкрепа за участниците в почистването. В дните на кампанията във всички 16 регионални инспекции по околната среда и водите на територията на страната ще има открит Зелен телефон, на който гражданите ще могат да получат компетентен отговор от експерт по управление на отпадъците на всички въпроси, свързани с вида на отпадъка и местата, на които може да бъде предоставен за разделно събиране и оползотворяване. Във всички щабове по почистването към областните управи също ще има дежурен експерт от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите в помощ на участниците в кампанията.

Екипите на централното управление, на Изпълнителната агенция по околната среда и водите и на регионалните структури на МОСВ /общо около 2 хиляди души/ ще се включат с доброволен труд в деня на почистването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.