1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ получи разрешение по проект за обезвреждане на пестициди

МОСВ получи разрешение по проект за обезвреждане на пестициди

Проектът ще се изпълнява от ПУДООС

Министерство на околната среда и водите получи официално одобрение за изпълнението на проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност", съобщиха от ведомството.

Индикативната стойност на проекта е 23 764 706 швейцарски франка, от които безвъзмездна финансова помощ в размер на 300 000 за подготовка на проекта и 19 000 000 за неговото изпълнение, както и национално съфинансиране. Проектът ще се изпълнява от Предприятието за управление на действията по опазване на околната среда (ПУДООС).

Подготовката на проекта включва мащабно проучване на съхраняваните на територията на България пестициди и замърсяването, причинено от тяхното разпиляване. Проучването ще определи видовете химикали, начина за тяхното обезвреждане и необходимите действия по саниране на складовете и околностите им. Ще се извърши оценка на риска и ще се избере последователността на конкретните дейности по обезвреждане и приоритетните обекти, които да залегнат в окончателния проект.

Дейностите по проекта ще включват преопаковане, временно съхранение, износ с цел обезвреждане (окончателно унищожаване) и саниране на складове и терени, където се съхраняват преопаковани, събрани и изнесени пестициди. Ще бъдат обезвреждани и най-рисковите контейнери тип Б-Б кубове, а останалите ще бъдат транспортирани за съхранение до малък брой площадки.

Започва подготовката на договора за безвъзмездна финансова помощ, а до края на 2013 година ще бъде изготвено и подадено пълното проектно предложение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.