1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ предупреди за валежи и очаквано повишение на нивата на реките

МОСВ предупреди за валежи и очаквано повишение на нивата на реките

Снимка:

Оперативната система за рискове от разливи и наводнения е активирана

На много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. За това предупреди Министерството на околната среда и водите, което се позовава на прогноза на НИМХ към БАН.

През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи, предупреждава още екоминистерството.

Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см и умерени и силни източни и североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

Оперативната система в МОСВ за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения е активирана. Чрез Министерството на външните работи за възможни наводнения са информирани южните съседки Турция и Гърция.

По данни на НИМХ през последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване - със 150-300 см, вследствие на значителните валежи и снеготопенето. В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за черноморските реки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.