1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ прекрати опорочена процедура за изграждане на по-голяма ски зона в Природен парк Витоша

МОСВ прекрати опорочена процедура за изграждане на по-голяма ски зона в Природен парк Витоша

Мотивите на МОСВ са несъответствие с плана за управление на Природен парк Витоша

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изразява удовлетворение от решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да отхвърли положителната екологична оценка на проекта за многократно разширение на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.

Според природозащитниците чрез отхвърлянето на положителното становище по проекта се спазва закона и се предпазва от тотално урбанизиране районът около Алеко, Торфения резерват и Черни връх в Природен парк Витоша. Така се следва и общественият интерес - социологически проучвания показват, че 80% от българите са против строителство на нови ски курорти в защитената природа на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин.

Мотивите на МОСВ са несъответствие с плана за управление на Природен парк Витоша, неспазване на редица процедури, пропуски и липси в докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с екологичната мрежа Натура 2000. С решението си МОСВ отхвърля положителното становище на РИОСВ – София и му възлага да върне процедурата на етап "провеждане на консултации по изготвения доклад".

Коалицията „За да остане природа в България” смята, че за да бъде докрай принципна тази позиция, трябва да се направи промяна въобще в предложения проект, защото промяна в екооценките няма да е достатъчна.

Основният проблем с предложения от „Витоша ски” проект е, че той включва промяна на трасетата на съществуващите и изграждане на нови ски писти и лифтове, което не е разрешено от плана за управление на Природен парк Витоша. В същото време ремонтът и подмяната на старите съоръжения са напълно допустими и собственикът им „Витоша ски” трябваше отдавна да направи това. Ограничението за изграждане на нови ски съоръжения в Природен парк Витоша е въведено с цел да не се допуска изсичане на вековни гори от смърч, бяла и черна мура и клек, както и унищожаването на морените и торфищата в планината.

За да бъде гарантирано опазването на Природен парк Витоша, е необходимо докладите по екооценките да изискат като основна мярка подмяна на съществуващите съоръжения. И това изискване трябва да стане част от становището на РИОСВ – София. В противен случай законът ще бъде отново нарушен, а решенията – обжалвани, предупреждават природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.