1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ провери 186 леярни

МОСВ провери 186 леярни

Съставени са 71 акта и са издадени 86 наказателни постановления на обща стойност 147 440 лв.

През април приключиха проверките на леярни за черни и цветни метали, разпоредени със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от МОСВ. Проверени са 186 леярни, от които 22 са с издадено комплексно разрешително, а 31 са недействащи. За констатирани несъответствия с изискванията на екологичното законодателство са дадени 133 предписания за отстраняването им и са съставени 4 акта.

Ще бъде спряна дейността на леярните, работещи без издадено комплексно разрешително – четири на територията на РИОСВ–В. Търново, по две - на територията на РИОСВ–Стара Загора и РИОСВ–Русе, и по една – на територията на РИОСВ-Плевен, РИОСВ-Смолян и РИОСВ-Пазарджик. Мярката се прилага до привеждане в съответствие и издаване на комплексно разрешително. РИОСВ - Хасково е приложила принудителна административна мярка - спиране на производствената дейност на част от оловното производство на "Оловно-цинков комплекс", гр. Кърджали. Агломерационната машина в цех "Агломерация" от инсталацията за производство на олово и оловни сплави е изведена от експлоатация.

За констатирано замърсяване на атмосферния въздух РИОСВ - Варна е наложила две еднократни санкции на "Девен" АД - гр. Девня, на обща стойност 50 597 лв. РИОСВ - Пловдив е санкционирала "КЦМ" АД в размер на 13 000 лв., а за същото нарушение е наложена санкция на "Видахим" АД в размер на 4 287 лв. от РИОСВ – Монтана. Продължават проверките от РИОСВ за чистотата на населените места, републиканската и общинската пътна мрежа и прилежащите територии към нея. Проведени са срещи с областните пътни управления за изпълнение на разпорежданията на Закона за управление на отпадъците за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци. За замърсени терени в населените места, предимно с битови и строителни отпадъци, на кметовете на общините са дадени предписания за почистването им.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.