1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ ще плати 3.88 млн. лева заради нарушения по програма "Околна среда"

МОСВ ще плати 3.88 млн. лева заради нарушения по програма "Околна среда"

Мярката се прави с цел да не се стига до глоба от ЕК

Министерство на околната среда и водите ще плати 3.88 млн. лева вместо Европейския съюз заради нарушения по програмата "Околна среда". Сумата е 2.11% от сертифицираните плащания на ОПОС за 2012 г. - 184 млн. лева. Това обясни в понеделник екоминистърът Искра Михайлова, пише "Капитал Дейли".

България сама си налага въпросната корекция след редовна проверка на агенция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) за изпълнението на програмата през 2012 г. Извадка от 25 проекта е показала много висок процент на допуснатите нарушения – над 4%, при положение, че допустимият праг е 2%, обясни Михайлова. Ако ЕК не беше спряла плащанията по програмата за околна среда през ноември, щеше да го направи сега – след излизането на този доклад, посочи министърът.

Решението за хоризонтална корекция по плащанията за цяла година е спешна мярка, която се прави с цел да не се стига до глоба от ЕК и замразяване на програмата. Няма обяснение защо корекцията е точно 2.11%. Михайлова коментира единствено, че глобата е "сравнително ниска", както и че можело да се коригира. Сертифицираните разходи по ОПСП за 2012 г. възлизат 184 млн. лева, а тези за 2013 г. са 609 млн. лева.

Програмата се проверява за 3 години назад

Брюксел вече прекъсна плащанията по ОПОС заради системни нарушения в обществените поръчки и контрола върху тях в предишни години. Проверката на ОСЕС за 2012 г. и последвалата реакция на МОСВ няма да има отражение върху по-големия проблем, тъй като до 20 януари се очакват резултатите от повторна проверка на програмата за 2010, 2011, 2012 и 2013 години. Един от вариантите за бързо възобновяване на плащанията е МОСВ да приеме хоризонтална корекция и върху други години, вместо да обсъжда глоби проект по проект. Все още не е ясно обаче в какъв процент би била такава корекция. Михайлова също така каза, че още няма окончателно решение дали ще се върви в посока глоба по цялата програма или само на некачествени проекти.

Министърът обясни в края на 2013 г., че проверката ще обхване 300 обществени поръчки, както и че е по-справедливо да се глобят само общините с нарушения, не и изрядните. Желанието на сдружението на общините обаче е да се направи извадка на част от обществените поръчки, да се отчете процентът на нарушения и да се наложи финансова санкция на цялата програма за околна среда. Така ще се спести време, докато първия вариант отлага размразяването на плащанията за края на март в най-добрия случай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.